Mediatecă Piața Mică, Sibiu

Restaurare și amenajare interioară clădire monument istoric, Sibiu

Status: în lucru

Anul proiectării: 2016

Construcţia studiată datează din secolul XV-XVI, fiind una dintre primele case (dintre cele care se păstrează până în prezent) construite pe urmele primului zid de fortificaţie al oraşului Sibiu.
Unul dintre scopurile principale ale proiectului, în afară de restaurarea popriu-zisă a imobilului, este acela de a deschide pentru public anumite spații interioare ale clădirii, de aceea se dorește realizarea unei zone cu funcțiuni culturale și de multimedia, care să integreze și actuala bibliotecă a Complexului Muzeal Astra.

Datorită regimului de proprietate difert, subsolul și parterul clădirii nu au fost cuprinse în acest proiect. Funcțional, etajul va adăposti un oficiu și birourile destinate personalului Complexului Național Muzeal Astra, un hol, o garderobă pentru public și grupurile sanitare cu spațiile tehnice și de depozitare aferente.

La nivelul mansardei I, se propune amplasarea unei mediateci, care să cuprindă și fondul de carte actual al Muzeului, și a unor spații expoziționale dispuse spre fațadele libere ale clădirii, unde înălțimea liberă mică nu permite circulația. În scopul realizării unui spațiu coerent și pentru a pune în valoare structura istorică a șarpantei, se propune înlăturarea tuturor compartimentărilor ușoare existente.

Mansarda II adăpostește zona de lectură aferentă mediatecii. Și la acest nivel se propune înlăturarea tuturor compartimentărilor pe structură ușoară existente, precum și a planșeului către pod. Se păstrează elementele structurale din lemn de la nivelul acestuia, însă se renunță la tăvănuire și la podirea grinzilor, eliberându-se astfel spațiul pe înălțime și punându-se în valoare șarpanta din lemn.

Prin conversia funcțională a celor două niveluri de mansardă a imobilului din spații de birouri în mediatecă, spații expo și zone de studiu, această clădire de patrimoniu devine accesibilă publicului larg, trecând dintr-un regim de utilizare privat în folosința tuturor celor interesați de cultură, de informație, de cercetare. Calitățile deosebite ale spațiilor pe care acest imobil le oferă, precum și amplasarea sa într-o poziție atât de privilegiată în cadrul orașului, fac din acesta locația perfectă pentru o astfel de funcțiune, aducând un plus de valoare centrului istoric al municipiului.

Înapoi