Locuinta unifamiliala VA Cluj Napoca 2017

Proiectul propus se alfa intr-o zona urbana a orasului Cluj Napoca, a carei caracter este definit de parcele inguste si lungi , cu locuinte familiale mici, cu maxim doua niveluri, situate pe terenuri cu pante usoare.

S-a dorit extinderea si etajarea cladirii existente in vederea obtinerii unei locuinte modeste, cu regim de inaltime parter si mansarda, care sa pastreze caracterul zonei prin integrarea cat mai coerenta in tesutul urban existent. Compozitia volumetrica si functionala propusa noii locuinte, este realizata tinand cont atat de pozitia existenta a cladirii cat si de relationarea functionala dintre spatii.

In compozitia locuintei se disting doua volume, primul, cel dinspre strada, situat pe amprenta fostei locuinte, gazduieste zona de noapte, atat la parter, cat si la mansarda nou propusa.

Al doilea volum din spatele parcelei, mai putin inalt, inglobeaza integral zona de zi, compusa din sufragerie si bucatarie . Ocupand intregul volum pe inaltime maxima, de la pardoseala pana in planul acoperisului , spatiul de zi, prin inaltimea propusa, ofera un sentiment de confort si generozitate, in ciuda latimii reduse.

De asemenea, cele doua volume functionale, se afla la cote de nivel diferite, incat acestea sa fie conectate cat mai bine la curte.

Scara si intrarea in locuinta, mediaza cele doua volume distincte prin forma si functionalitate. Terasa semi- acoperita propusa in spatele si lateralul casei, doreste sa ofere intimitate fata de vecininatati, sa intermedieze trecerea dinspre interior si exterior si sa completeze compozitia intregii case.

Prin aceasta abordare, arhitectura propusa doreste sa ofere atat un model reusit de extindere a unei locuinte cat si de buna integrare, respectand fondul contruit din vecintati.

Înapoi